Despre noi

Casa ”POPA”  / amplasare
Muzeul Popa - Tarpesti - NeamtLa 12 Km. de orașul Tg. Neamț, în localitatea Târpești poate fi vizitat un interesant obiectiv turistic din zona Neamțului – Casa ”POPA”.  (47°09’02.0″N 26°26’18.5″E)

TÂRPEŞTI / cadru fizico-geografic / atestare documentară
În partea de nord-est a județului Neamț, la sud-est de orașul Târgu Neamț, se află comuna Petricani, așezata în depresiunea Neamțului, străbătută de râul Topoliţa și având în componența sa cinci sate: Răbâia, Petricani, Boiștea, Țolici și Târpești.

Tarpesti - Panorama 2Atestarea documentară a satului Târpeşti este destul de târzie faţă de celelalte sate ale comunei Petricani, însă rădăcinile aşezării sunt mult mai vechi (mileniile IV-III Î.H. – epoca culturii Cucuteni – Tripolie).
Izvoarele orale ne spun ca satul Târpeşti, la început se numea Bodăieşti. Era format din 30-40 de case construite în punctul numit astăzi “Ţarna Mare”, la “Râpa lui Bodai”. Cam prin a doua parte a sec. XVI, un grup de ardeleni conduşi de Târpea au venit cu turmele lor de oi şi s-au stabilit în zonă. Ulterior cei trei feciori ai lui Târpea s-au aşezat fiecare în câte o parte a satului întemeind astfel o comunitate umana ce avea să ia numele de Târpeşti. Prima atestare documentară apare în anul 1586, aprilie 17, când domnitorul Petru Schiopul dă carte lui Pavel Slujnicer să stăpânească Târpeştiul pe care i l-a dat în schimbul satului Săveşti, făcut danie mănăstirii Probota.