Sculptura in lemn

Neculai Popa - Sculptura lemn

Sculptura în lemn apare în creația lui Neculai Popa abia după ce va reuși să stăpânească tehnica cioplirii în piatră și să-și creeze un stil propriu de stilizare a formelor.
Dacă pentru început va realiza lucrări de mici dimensiuni (10-30 cm), în general pornind de la obiecte utilitare tradiționale cărora le va transforma funcția practică în una decorativă, lăsând astfel frâu liber imaginației sale creative, ulterior, ca și în cazul sculpturii în piatră, tematica se va diversifica, abordând reprezentări de diferite personaje în atitudini complexe.
O a treia etapă a creației lui Neculai Popa, este caracterizată de realizarea unor lucrări pentru spații exterioare, lucrări ce au dimensiuni care variază între 1 și 2,5 m. Acestei etape îi aparțin lucrările aflate în grădina cu sculpturi din fața muzeului său. Accesul spre acest ansamblu de sculpturi se face printr-o poartă monumentală, sculptată în lemn de stejar, un fel de arbore genealogic al familiei, care înglobează circa 23 de figuri umane.